UA / RU
Підтримати ZN.ua

День захисників та захисниць: чи буде завтра вихідний

Свято було засноване у 2014 році.

Завтра в Україні відзначать важливе свято – День захисників та захисниць України. Його було засновано у 2014 році як День захисника України, і з 2015 року цього дня українці отримували додатковий вихідний.

Читайте також: Як працюватимуть українці 14 жовтня та як має бути оплачений цей день: з'явилося нове роз'яснення

Торік Верховна Рада України перейменувала його на День захисників та захисниць України.

Зараз у країні діє воєнний стан, тож вихідного в п'ятницю, 14 жовтня, не буде, а буде звичайний робочий день. Це передбачено статтею 6 Закону «Про організацію трудових відносин в умовах військового стану», яка під час дії воєнного стану скасовує інші статті щодо вихідних та святкових днів.

Національний банк України підтвердив, що 14 жовтня для банківської системи України буде звичайним робочим днем, а отже, банки працюватимуть за звичайним графіком.

Раніше ми писали, що під час воєнного стану не застосовуються статті КЗпП щодо вихідних та святкових днів, і на практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. Але при цьому графік роботи та час відпочинку у період воєнного стану встановлює роботодавець.

Отже, рішення, чи дотримуватися старих правил і не працювати в п'ятницю, 14 жовтня, чи вивести людей на роботу, – кожен керівник підприємства чи фізособа-роботодавець вирішують у 2022 році самостійно.