UA / RU
Підтримати ZN.ua

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії нa ЧАЕС: історія

Його відзначають щороку у грудні.

14 грудня в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. У народі його також називають – День ліквідатора.

Читайте також: День сухопутних військ ЗСУ: історія свята

Ця дата була вибрана тому, що саме 14 грудня 1986 року було завершене будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

День пам’яті було встановлено в Україні «з метою гідного відзначення мужності, самовідданості і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та на підтримку ініціативи громадських організацій і Міністерства праці та соціальної політики України» згідно з Указом Президента України від 10 листопада 2006 р.

26 квітня 1986 року на ЧАЕС сталася найбільша в історії людства техногенна катастрофа. Лише завдяки самопожертві ліквідаторів вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. Згідно з різними даними, лише протягом одного місяця від опромінення загинуло від 30 до 200 пожежників і працівників АЕС

На початковому етапі до робіт залучали військовослужбовців строкової служби. Також влітку 1986 і пізніше там працювали залучені військові запасу та вільнонаймані працівники. За неповними даними, через чорнобильський майданчик пройшли понад 600 тисяч осіб.