UA / RU
Підтримати ZN.ua

День вишиванки 2024: історія та традиції свята

В цей день українці традиційно вдягають національний одяг.

Щороку у травні в Україні відзначають День вишиванки, який присвячений цьому національному одягу. Його святкують у третій четвер травня. Цього року День вишиванки випадає на 16 травня.

Читайте також: День Європи: історія свята

Історія Дня вишиванки

Це свято досить молоде. Його започаткувала у 2006 році письменниця та журналістка Леся Воронюк, яка, навчаючись у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича, запропонувала студентами та викладачам вибрати один день і всім разом надіти вишиванки. Ця ідея отримала велику підтримку та протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня.

До нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України. Співзасновники Дня вишиванки надсилали листи до державних органів з проханням підтримати студентів у започаткуванні свята.

Традиції святкування Дня вишиванки

Дата, третій четвер травня, була обрана, щоб святкування припадало на будній день, і щоб підкреслити, що вишиванка – органічна складова повсякденної культури українців.

Цього дня в Україні прийнято замінювати повсякденний одяг вишиванкою або доповнювати його традиційною вишивкою.

До повномасштабного військового вторгнення РФ в нашій країні на свято організовували паради вишиванок у різних містах, а також тематичні акції та флешмоби. Під час війни проведення масових заходів є небезпечним, але День вишиванки можна зустріти у колі сім'ї та друзів.

Наші пращури вважали вишиванку святковим  одягом, а не повсякденним, а також оберегом. Раніше вірили, що орнамент на вишиванці має захисні властивості.

Вишивкою прикрашали рукави та комір сорочки так, щоб вона торкалася тіла. Вважалося, що на звороті не повинно бути вузликів, оскільки це може принести нещастя. У кожного регіону України є свій традиційний орнамент вишивки.