UA / RU
Підтримати ZN.ua

День успіння праведної Анни: історія та традиції

В цей день прийнято молитися святій.

Кожного року 25 липня християни східного обряду відзначають День успіння праведної Анни, яка була матір'ю Діви Марії. Вона також вважається покровителькою матерів та жінок.

Історія свята

Праведна Анна народилася в І столітті нашої ери у сім'ї священнослужителя. Пізніше вона стала дружиною Іоакима і переїхала з ним до Назарета Галілейського.

Читайте також: Неділя Всіх святих: історія та заборони

За біблійним переказом, подружжя не мало дітей та дуже засмучувалося через це. Одного разу Анна проходила під лавровим деревом, побачила в його гілках гніздо з пташенятами і почала слізно молитися, щоб Бог подарував їй дитя. Якщо це станеться, вона обіцяла присвятити дитину Господу. Після цього Анні з'явився ангел та приніс благу звістку – вона стане матір'ю доньки Марії.

В той час Іоаким молився у пустелі та також просив Бога про дітей. До нього прилетів ангел, який розповів, що незабаром він стане батьком дівчинки та наказав йому повертатися до Єрусалиму.

У Єрусалимі Анна народила дочку, яку назвали Марією. До трирічного віку її виховували батьки, а потім дівчинку віддали до храму, де вона жила до повноліття.

Після введення у храм Пресвятої Богородиці, Іоаким помер у віці 80 років. Анна пережила його на три роки та померла у віці 79 років.

Традиції святкування      

У День успіння святої Анни віряни йдуть до храму на богослужіння. В цей день жінки звертаються у молитвах до праведної Анни та просять її про зцілення від безпліддя.

Також свята допомагає захистити сімейне вогнище від злого умислу. У своєму житті вона пережила багато страждань і тому намагається допомогти всім, кому важко. У молитвах до святої Анни також прийнято просити про зцілення від недугів.

У давні часи в народі цього дня починали копати картоплю. На свято також була традиція йти до лісу та збирати гриби, щоб ввечері приготувати смачні страви для родини.

У День успіння праведної Анни потрібно допомагати тим, хто цього потребує та робити більше добрих справ.