UA / RU
Підтримати ZN.ua

День української писемності та мови: коли його будуть відзначати цього року

Раніше його відзначали у листопаді.

У кінці липня президент України Володимир Зеленський указом  №455/2023 змінив дати деяких українських свят, які тим чи іншим чином пов’язані із церковним календарем. Серед свят, які були перенесені – День української писемності та мови.

Читайте також: Радіодиктант національної єдності: коли він буде в цьому році

Коли будуть відзначати День української писемності та мови у 2023 році

Свято було започатковане 9 листопада 1997 року. Тоді президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови».

Свято традиційно відзначали щорічно у День пам'яті Преподобного Нестора Літописця, який вважається автором «Повісті минулих літ».

Він був ченцем Києво-Печерського монастиря, київським літописцем, послідовником Кирила та Мефодія, які створили слов'янську писемність.

У 2023 Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ) ухвалили перехід на новий календар і дата Дня пам’яті Преподобного Нестора Літописця змінилася. Саме тому День української писемності та мови перенесли з 9 листопада на 27 жовтня.

Традиційно, у День української писемності та мови також проводиться Радіодиктант національної єдності. Вже відомо, хто буде читати його цього року та хто автор тексту.