UA / RU
Підтримати ZN.ua

День Територіальної оборони України: історія свята

Це свято було запроваджене у 2020 році.

У першу неділю жовтня в Україні відзначають День Територіальної оборони України. Цього року це свято припадає на 1 жовтня.

Читайте також: Різдво Пресвятої Богородиці: історія

Історія свята

Це свято доволі молоде. Президент Володимир Зеленський 30 вересня 2020 року підписав указ «Про День територіальної оборони України».

Свято було запроваджене з огляду на важливість територіальної оборони в забезпеченні обороноздатності і територіальної цілісності України, роль складових сектору безпеки і оборони та інших суб'єктів, які залучаються до виконання завдань територіальної оборони, а також з метою подальшого розвитку сучасних військових традицій.

Цього року свято знову проходить в умовах повномасштабного вторгнення Росії. Бійці Територіальної оборони Україні з перших днів війни дали рішучу відсіч ворогу і займають важливу роль в захисті української землі від ворога. З 24 лютого до лав Територіальної оборони  прийшло багато цивільних, які хотіли боронити країну зі зброєю в руках.  

Нещодавно команда Сил територіальної оборони Збройних Сил України за сприяння державного підприємства «Кримський Дім» випустила документальний фільм «По той бік миру» про вторгнення російських військ на Київщину та його наслідки. Зібрані в ході зйомок матеріали передали на опрацювання робочій групі щодо виконання норм міжнародного гуманітарного права.