UA / RU
Підтримати ZN.ua

День танкістів України: історія

Це свято відзначають щороку.

14 вересня українці відзначають День танкістів. Це свято немає фіксованої дати. Щороку День танкістів України святкують у другу неділю вересня. Вже третій рік поспіль це свято українці відзначатимуть в умовах повномасштабного вторгнення РФ.

Історія свята

У 1997 році указом президента Леоніда Кучми на підтримку ініціативи ветеранів танкових військ та танкобудівників України, був встановлений День танкістів.

Читайте також: Німеччина передасть Україні додаткові танки Leopard та САУ Panzerhaubitze

«З огляду на бойові заслуги танкістів у роки Другої світової війни та з метою виховання воїнів-танкістів Збройних Сил України у кращих традиціях попередніх поколінь ухвалюю: Встановити в Україні свято – День танкістів, який відзначатиме щорічно у другу неділю вересня», – йдеться у документі.

Механізовані та танкові війська є основою Сухопутних військ України. Під час бойових дій до їх обов'язків належить захоплення та утримання зайнятих районів, рубежів та позиції, відбиття ударів ворога, прориви оборони противника та розгром його війська. Танкові війська можуть діяти у складі морських та повітряних десантів. До складу військ входять механізовані та танкові дивізії та бригади.

Українські танкісти сміливо захищають нашу країну від російських окупантів та постійно освоюють нові зразки сучасної західної техніки. Зокрема, Канада підготувала майже 200 українських танкістів для використання танків Leopard 2A4.

Також бійці 53 окремої механізованої бригади імені князя Володимира Мономаха показали унікальну ефективність – під час бою зробили три влучні постріли та уразили три російські танки за 15 хвилин.