UA / RU
Підтримати ZN.ua

День святої Варвари: традиції святкування

Жінки моляться святій про допомогу у вдалому заміжжі.

17 грудня християни східного обряду відзначають свято, присвячене святій великомучениці Варварі. Вона вважається покровителькою військових, моряків, до неї звертаються по захист від грому, вибухів і раптової смерті. Жінки моляться святій про допомогу у заміжжі.

Традиції святкування Дня святої Варвари

Цього дня дівчата та жінки ходять до церкви. Перші моляться святій про допомогу у заміжжі, а другі – про зцілення від хвороб та здоров'я дітей.

На стіл у свято прийнято подавати вареники з маком і сиром та кашу.

Читайте також: Ляшко розповів, чи буде посилення карантину на новорічні свята

Цього дня прийнято ворожити на майбутнє. Дівчата прагнули дізнатися ім'я нареченого.

Один з найпоширеніших способів для цього цього такий: учасниці ворожіння ховали на ніч під подушкою три лаврові листочки з іменами "Ананій", "Азарій" та "Місаїл". Коли дівчата засинали, їм снився сон за участю їхнього майбутнього чоловіка.

Щоб дізнатися, хто першою вийде заміж, брали дерев'яну ложку та кидали у ємність із водою. Чия ложка відпливе від краю першою, та дівчина і вийде заміж раніше за інших.

Святій Варварі також ставили запитання. Лист паперу ділили навпіл, а потім висипали жменю крупи, намагаючись потрапити в середину. Якщо більша частина крупи залишилася праворуч, відповідь була позитивною, якщо по обидва боки опинялся однакова кількість крупи, то відповіді на питання поки що немає.