UA / RU
Підтримати ZN.ua

День святої Анни: історія свята

Дата свята змінилася.

9 грудня віряни відзначають День зачаття праведною Анною Богородиці. Це свято присвячене святій Анні, матері Діви Марії. У цьому році дата свята змінилася, оскільки Православна Церква України з 1 вересня перейшла на новий календар.

Історія свята

Іоаким та Анна, батьки Діви Марії, тривалий час не мали дітей. Це їх дуже засмучувало. Якось Іоаким приніс принесення до храму, але первосвященник відмовився його приймати.

Читайте також: День святої великомучениці Варвари: історія свята

Він засмутився, пішов у пустелю і почав молитися. Анна також щиро молилася, але залишилася вдома. До подружжя прийшов Ангел, який сповістив їх про те, що вони стануть батьками. Іоаким та Анна пообіцяли, що присвятить свою дитину Богу.

Коли Діві Марії було три роки, батьки відвели її до храму та передали святому Захарії. Після введення в храм Пресвятої Богородиці 80-річний Іоаким помер. Анна відійшла до Господа в 79 років. Поважний вік праведного подружжя є свідченням того, що народження у них Святої діви було можливе завдяки особливому Промислу Божому.

Що не можна робити в цей день

На свято у давні часи дотримувалися певних заборон. Так, у День святої Анни не можна лихословити, лаятися, конфліктувати, пліткувати.

В цей день заборонялося важко працювати, в'язати, прати. Також жінкам заборонялося брати в руки голку.

Вважалося, що на свято не можна виходити з дому увечері та вночі.