UA / RU
Підтримати ZN.ua

День святого Валентина: чи змінилася дата свята

Це свято також називають Днем усіх закоханих.

Щороку у світі відзначають День святого Валентина – свято романтики та кохання, на яке з нетерпінням чекають усі закохані. Свято встановлене на честь римського священника Валентина, який жив в III столітті в місті Терні.

Коли буде День святого Валентина 2024

З 1 вересня 2023 року Православна церква України (ПЦУ) перейшла на новий календар свят. Тепер парафіяни ПЦУ відзначають всі неперехідні православні свята в інші дати – на 13 днів раніше.

Читайте також: Спас 2024: коли святкуватимуть в цьому році

Традиційно в Україні та світі День всіх закоханих або День святого Валентина відзначають 14 лютого. Свято має фіксовану дату, але його немає в календарі ПЦУ. Тому на День святого Валентина не вплинув перехід ПЦУ на новоюліанський календар.

Закохані в цей день обмінюються символічними листівками – валентинками та дарують подарунки один одному.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський указом президента №455/2023 від 28 липня 2023 року змінив дати деяких українських свят, які тим чи іншим чином пов’язані із церковним календарем.

Раніше ми писали, що Українська Греко-Католицька Церква (УГКЦ) в березні 2023 року повідомила, що з 1 вересня переходить на григоріанський календар та опублікувала оновлений церковний календар свят за період з вересня по грудень.