Наближається День святого Миколая - час подарунків та солодощів. У цей день діти заглядають під подушку в пошуках подарунка від святого, а батьки прагнуть побалувати їх чимось смачненьким. Однією з традиційних страв свята є печиво, яке називається на честь свята, «миколайчики».
Рецептів приготування печива існує кілька, тому кожен зможе знайти собі щось до душі. Печиво зазвичай готують фігурним, для вирізання смаколиків можна використати ніж або спеціальні формочки.
Класичний рецепт
Інгредієнти:
Борошно - 600 г,
сода - 1 ч.л.,
вершкове масло - 150 г (попередньо заморозьте в холодильнику)
цукор - 200 г,
яйце - 2 шт.,
яєчний жовток - 2 шт.,
рідкий мед - 150 г.
Приготування
У просіяне борошно додайте соду. На тертці натріть холодне масло. Змішайте, додайте цукор, яйця, жовтки і мед. Замісити тісто. Залиште тісто на ніч в холодильнику. З ранку розкачайте корж товщиною 0,5 см. Виріжте фігурки з тіста. Змастіть деко олією, викладіть печиво і запікайте при температурі 200 градусів до рум'яного стану. Розмалюйте готове печиво білим і чорним шоколадом - додайте фігуркам бороду і одяг Святого Миколая.
Миколайчики з глазур'ю
Інгредієнти:
борошно - 2 склянки,
рідкий мед - 1 ст.л.,
яйце - 1 шт.,
цукор - 1 склянка,
вершкове масло - 50 г,
сметана - 2 ст.л.,
рослинне масло - 1 ст.л.,
сода - 1 ч.л.,
3 білка,
2 склянки цукрової пудри
Для прикрашання: харчові барвники (можна використовувати натуральні інгредієнти - какао, вишневий сироп, сік чорниці, шпинату).
Приготування
Змішайте борошно, яйце, цукор, сметану і вершкове масло. Додайте соду, погашену оцтом. Замісити тісто. Викладіть його в миску і поставте в холодильник на годину. Розкачайте тісто завтовшки 0,5-1 см і виріжте печиво.
Викладіть печиво на змащений олією лист і поставте в розігріту до 200 градусів духовку на 15 хвилин. Щоб прикрасити готове печиво, зробіть різнокольорову глазур. Для цього збийте білки з цукровою пудрою до консистенції густої сметани. Розлийте глазур по різних баночках, додаючи барвники. Зробіть святкове печиво - фігуркам можна додати візерунки у вигляді ялинкових гілок або одягу святого Миколая.
Шоколадні миколайчики
Інгредієнти:
маргарин - 150 г,
борошно - 600 г,
сода - 1 ч.л.,
цукор - 200 г,
яйце - 2 шт.,
яєчний жовток - 1 шт.,
рідкий мед - 150 г,
какао-порошок - 3 ст.л.,
рослинна олія.
Приготування
Просіяне борошно змішайте з розм'якшеним маргарином. Додайте цукор, яйця, соду, мед і какао. Замісити тісто і поставте його в холодильник на 3 години. Потім дістаньте тісто і розкачайте товщиною 5 мм. Після цього виріжте формочки з тіста і викладіть на змащений олією пергаментний папір. Зверху змастіть печиво жовтком і відправте в духовку, розігріту до 200 градусів, на 10-15 хвилин. Прикрасьте різнобарвною глазур'ю або розтопленим на водяній бані шоколадом.