UA / RU
Підтримати ZN.ua

День святого князя Володимира Великого: традиції свята

В цей день прийнято вітати чоловіків, які носять це ім’я.

15 липня християни східного обряду відзначають день святого князя Володимира Великого, присвячений пам'яті правителя, який хрестив Київську Русь. Також цей день вважається іменинами Володимира.

Читайте також: Світле свято: коли відзначатимуть Успіння пресвятої Богородиці у 2024 році

Раніше його відзначали у кінці липня, але після переходу ПЦУ на новий календарь, дата свята змінилася.

Хто такий Володимир Великий

Князь Володимир був онуком княгині Ольги, яка першою з правителів Київської Русі прийняла християнство. У 987 році Володимир захопив Херсонес, який тоді належав Візантії, і вимагав у візантійський соправителей Костянтина і Василя руки їхньої сестри, Анни.

Згоду на цей шлюб Володимир отримав за умови, що він прийме християнство. За легендою, перед весіллям князь осліп і Анна умовила його прийняти християнство як можна швидше. Після прийняття хрещення Володимир прозрів і вигукнув: «Тепер я побачив Бога істинного!». Це вразило дружинників князя, багато хто з яких також прийняли християнство.

Традиції Дня святого Володимира

У цей день прийнято вітати всіх чоловіків, які носять ім'я Володимир.

У свято віруючі моляться біля ікони Володимира Великого. Особливо це стосується людей зі слабким зором або тяжкохворих. Вважається, що Володимир тяжко хворів і осліп, але зміг перемогти недуги після прийняття християнства.

Молитва до святого Володимира

Святий князю Володимире, Тобі поручаємо всі потреби нашого народу і свої власні. Ти охрестив Україну в ім’я Пресвятої Тройці. Тож, святий наш покровителю, зглянься на наші мольби та моління всього нашого народу і, як колись живучи на землі, так і тепер, прославлений у небі, молися за нас. Молися, найперше, щоб увесь наш нарід, яким Ти колись управляв, визнавав одну Христову віру, яку Ти прийняв і в якій Ти себе освятив. Молися, щоб заповідь любови Бога і ближніх завжди була вказівкою нашому народові у громадському житті. Живе наш нарід серед важких дочасних випробувань, тож молимо Тебе, заступнику й покровителю української землі, вставляйся за нас до Бога і випроси нам благословення в дочасних потребах.

Святий Володимире, будь нам великим опікуном і заступником у небі, як був Ти печаливим князем нашим на землі. Амінь.