UA / RU
Підтримати ZN.ua

День священномученика Кипріана та мучениці Юстини: історія та заборони

Вважалося, що на свято не можна пускати в дім чужих людей.

Щороку 2 жовтня християни східного обряду відзначають День пам’яті священномученика Кипріяна і мучениці Юстини. Вони прийняли християнську віру, за яку були страчені.

Історія свята

За біблійною легендою, Кирпіан та Юстина жили в Антіохії в III столітті, за часів правління імператора Декія. Вважається, що вони спочатку були язичниками, але потім прийняли християнство, після чого були піддані жорстоким тортурам.

Читайте також: Покров Пресвятої Богородиці: традиції свята

Кипріана вважали майстерним магом і чаклуном. Його знали люди в місті, а язичники ставилися до нього з повагою та острахом. Одного разу Кипріана попросили зачарувати Юстину, яка відкинула ідолопоклонство і стала християнкою.

Всі спроби Кипріана були безсилі, оскільки молитви Юстини захищали її від чаклунства. Тоді Кипріан визнав силу християнської віри, покаявся та спалив перед єпископом та вірянами всі книги по чародійству. Пізніше він допоміг навернути багатьох людей у християнство.

За таку непокору князь Євтоломій наказав схопити Кипріана та Юстину і піддати жорстоким мукам. Вони терпіли усі тортури та залишаючись неушкодженими. Тоді їх відправили до Нікомедії до царя Клавдія, де Кипріяна та Юстину в 304 році обезголовили мечем.

Що не можна робити в День священномученика Кипріана та Юстини

У давнину на свято дотримувалися певних обмежень та заборон. Так, в цей день не можна лаятися, лихословити, бажати зла іншим.

На свято заборонялося пускати у свій дім чужих людей або тварин. Вважалося, що так злі сили намагаються потрапити до оселі та принести з собою хвороби та біди.

В цей день заборонялося вживати алкоголь та влаштовувати гучні гуляння.

На свято не можна залишати малих дітей без нагляду навіть на короткий час. Вважалося, що в цей день злі сили можуть налякати малюків.