UA / RU
Підтримати ZN.ua

День сім'ї: історія та традиції

Це свято відзначається щороку.

15 травня в Україні святкують День сім'ї. Це свято відзначається в один день з Міжнародним днем сім'ї. Цей день необхідно повести з найближчими людьми – зі своєю сім'єю.

Історія свята

В Україні з 2011 по 2023 рік відзначали День сім'ї разом з російським святом Дня сім'ї, любові і вірності. В українському суспільстві були різні погляди щодо доцільності його святкування.

Читайте також: День матері: історія свята

Так, у 28 липня 2023 році указом президента України №455/2023 Володимира Зеленського замість Дня сім'ї 8 липня був встановлений День сім'ї 15 травня. Тепер українці відзначають це свято в один день з Міжнародним днем сім'ї, який був заснований ООН 1993 року.

Традиції святкування

У День сім'ї у мирний час традиційно відбувалися просвітницькі та святкові заходи – тематичні конференції, благодійні акції, концерти. У Міжнародного дня сім'ї щороку змінюється тема свята – наприклад, проблеми бідних сімей, культура здорового життя в сім'ї, виховання дітей, сімейні традиції тощо.

День сім'ї в Україні заведено проводити зі своїми найближчими людьми. Під час повномасштабного вторгнення РФ, багато сімей не можуть це зробити, оскільки деякі були змушені покинути свої домівки та стати внутрішньо переміщеними особами (ВПО), Також багато сміливих чоловіків та жінок стали на захист нашої країни.

Але навіть на відстані необхідно приділяти увагу близьким. Якщо немає можливості зустрітися з рідними, то постарайтеся зателефонувати їм і сказати "Люблю" і "Спасибі" за все, що вони робили для вас.

Якщо сім'я може зібратись разом, то можна влаштувати спільну вечерю або вирушити на пікнік.