UA / RU
Підтримати ZN.ua

День штурманської служби авіації ЗСУ: історія свята

Це свято відзначають щороку.

28 лютого українці відзначають День штурманської служби авіації Збройних сил України. Штурманській службі належить провідне місце у вирішенні завдань бойового застосування військової авіації.

Історія свята

День штурманської служби авіації ЗСУ був встановлений у 2008 році наказом Міністра оборони України. З того часу щороку 28 лютого штурмани військової авіації відзначають своє професійне свято.

Читайте також: Зеленський доручив створити у складі ЗСУ Сили безпілотних систем

Під час повномасштабного вторгнення РФ професія штурмана військової авіації набула особливого значення в Україні. Від розрахунків штурмана залежать життя пілотів і результат військових дій.

Штурман має вивчити багато важливих деталей і спланувати маршрут літака так, щоб у пілотів були шанси на безпечне повернення за будь-якої надзвичайної ситуації.

Також штурмани військової авіації можуть вести аерофотозйомку, контролювати проходження пунктів маршруту і цілей, виконувати прицілювання і скидання бомб, наведення і пуски ракет, займатися десантуванням особового складу, військової техніки і вантажів.

Наші військові пілоти мужньо боронять повітряний простір країни та знищують окупантів. Так, 8 лютого авіація Сил оборони завдала ударів по семи районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки російських військ.

Нагадаємо, що 6 серпня в Україні відзначали День Повітряних сил Збройних Сил України. Президент Володимир Зеленський привітав захисників українського неба з їхнім професійним святом та зазначив, що за час війни наша авіація здійснила понад 14 тисяч бойових вильотів.