UA / RU
Підтримати ZN.ua

День пророка Іллі: традиції свята

Він є покровителем родючості.

20 липня християни східного обряду відзначають День Іллі. Він присвячений пам'яті біблійного пророка Іллі, який вважається покровителем родючості. До цього святого звертаються з молитвою про мирне небо над головою.

Читайте також: День святого князя Володимира: заборони і прикмети

Традиції Дня святого пророка Іллі

У цей день вшановують пам'ять пророка Іллі. У церквах проводять літургію та спеціальну службу. На свято прийнято йти до храму та молитися святому. У молитвах віряни зазвичай просять святого про щедрий врожай, мирне небо над головою та сімейне щастя.

У давнину в цей день збирали цілющі трави, ягоди та фрукти.

Раніше вірили, що в цей день не можна залишатися на вулиці, якщо там гроза. Потрібно було запалити свічку перед іконою Іллі, вважалося, що це може захистити дім від блискавки.

На свято також заведено працювати на пасіці та доглядати за бджолами.

Раніше вірили, що після цього дня не можна купатися у річках та озерах. За народною легендою, зі свята вода стає холодною та каламутною.

В народі Іллю здавна вважали покровителем сімейних пар, а тому в цей день традиційно грали весілля. У давнину вірили, що вінчання цього дня принесе в сім'ю багатство та щастя.

Молитви у День Іллі

Далеко за океаном острів стоїть, на цьому острові Ілля Пророк з Ангелами сидить. Посланці Божі стріли пускають, від мене, раба (и) Божого (ї) (ім’я), недуги відганяють. Амінь

***

О, святий пророк Божий Ілля. Помолися за мене, раба Божого (ім'я), перед Господом Богом, щоб пробачив Він гріхи, які мною скоєні, і визволив мене від мук на землі та на суді страшному. Підношу молитву тобі та прошу про допомогу у справі всякій і в боротьбі з грішними спокусами. Допоможи знайти спокій, і захисти мене від зла і недоброзичливців. Поклоняюся я тобі та Царю Небесному, сподіваюся на допомогу твою. Амінь