UA / RU
Підтримати ZN.ua

День Параскеви П’ятниці: історія і заборони

У давнину вважалося, що на свято жінкам не можна працювати.

Щороку 28 жовтня християни східного обряду відзначають Параскєву П'ятницю або Параскєву Лляницю. В цей день віряни згадують Великомученицю Параскєву та звертаються до неї у молитвах.

Історія свята

Параскєва народилася в Іконії у III столітті у християнській сім'ї. Ім'я Параскева означає «п'ятниця» – день, коли розіп'яли Спасителя. Батьки дали дівчинці таке ім'я, щоб підкреслити її зв'язок з Христом. Параскєва вирішила присвятити своє життя служінню Богу, тому відмовилась виходити заміж за язичника.

Читайте також: День святого Володимира: історія свята

Пізніше римський імператор Діоклетіан почав жорстокі гоніння на християн, направивши для розправи з ними в Іконію свого намісника Аетія.

На Аетія краса Параскєви справила велике враження і він просив її відректися від християнської віри, обіцяючи всілякі милості. Але дівчина відмовилася відступитися від вчення Христа, її не злякали муки, яким її піддавали язичники. Аетія не зміг зламати віру Параскєви, тому наказав її обезголовити.

Традиції свята

У давні часи у День Параскєви П'ятниці у храмах влаштовували молебень. Віряни несли до церкви освячувати овочі та фрукти, оскільки свята вважалася покровителькою полів і худоби.

Цього дня ікони святої Параскєви прикрашали травами та квітами. Вважалося, що ці трави мають цілющі властивості, тому їх прикладали до хворого місця. У настоях з трав купали дітей.

Також Параскєву вважали покровителькою торгівлі. На її честь цього дня влаштовували торги і ярмарки, на яких на найпочеснішому місці ставили ікону святої.

До цього дня в багатьох місцях присвячували початок м'яття і тіпання льону. Первину - перший пучок льону  жінки освячували в церкві і прикріплювали до ікони святої Параскеви. Зі святою пов'язують оберіг-мотузочку, яку робили з вовни і пов'язували на правий зап'ясток.

Що не можна робити в цей день

У давні часи цього дня діяли певні обмеження та заборони. Так, на свято заборонялося виконувати будь-яку жіночу роботу, але дозволялося тріпати льон.

Цього дня не можна прибирати, прати, а також займатися рукоділлям. Вважалося, що Параскєва ходить вколота спицями та голками дівчат, які порушили заборону.

У День Параскеви П’ятниці заборонялося митися та купати дітей. Але якщо дитина хворіла, то її можна було помити у колодязній воді.

Вважалося, що цього дня не можна обробляти землю Також заборонялися роботи з використанням металевого інвентарю.

Народні прикмети у День Параскеви П’ятниці

У давні часи вірили у такі прикмети: