UA / RU
Підтримати ZN.ua

День Пантелеймона цілителя: традиції та заборони

В цей день намагалися не працювати в полі.

27 липня християни східного обряду відзначають День пам'яті великомученика та цілителя Пантелеймона. Раніше його відзначали 9 серпня, але, після переходу ПЦУ на новий календар, дата свята змінилася.

Читайте також: День Бориса і Гліба: історія та заборони

В цей день віряни звертаються з молитвами до Пантелеймона та просять його про здоров'я, зцілення та позбавлення від різних залежностей.

Традиції Дня Пантелеймона-цілителя

В цей день намагалися не працювати в полі. Вважалося, що Пантелеймон може спалити врожай. Але у свято було прийнято збирати та заготовляти цілющі трави.

Вважалося також, що ягоди, зібрані в день Пантелеймона, необхідно засушити або зварити з них варення. У народі вірили, що вони мають цілющу силу.

Також у цей день було прийнято пекти пироги з капустою та пригощати ними друзів, рідних та нужденних. У свято також заведено було роздавати милостиню, примовляючи «Тобі грошей трохи, а мені здоров'я міцне».

Раніше вважали, що люди, які народилися у свято, мають дар цілительства та з них можуть вийти талановиті лікарі.

Заборони свята

З давніх часів в цей день діяли певні заборони. Вважалося, що у День Пантелеймона-цілителя не можна працювати у полі. За повір'ями, у того, хто піде працювати туди, може влучити блискавка, а його врожай – згоріти. Також в цей день не можна було перевозити та заготовлювати сіно.

Також на свято не можна лаятися, лихословити та пліткувати.

В народі вірили, що на свято не можна випікати хліб.

Молитва до Пантелеймона-цілителя на здоров’я

О, великий угодник Христов, страстотерпчий і лікареві багатомилостивий Пантелеймон! Змилуйся наді мною, грішним рабом Божим (ім'я), почуй стогін і зойк мій, змилостивості Небесного, Верховного Лікаря душ і тілес наших, Христа Бога нашого, нехай дарує мені зцілення від жорстокого гнітючої мене недуги. Прийми негідне благання грішного більше за всіх людей. Відвідай мене благодатним відвідуванням. Не погребуй гріховних виразок моїх, помажи їх оливою твоєї милості і зціли мене; нехай здоровий душею і тілом, залишок днів моїх, за допомогою благодаті Божої, можу провести в покаянні та догодженні Богові, і сподоблюся сприйняти добрий кінець живота мого. Гей, угоднику Божий! Умоли Христа Бога, нехай дарує ми твоїм предстанням здоров'я тіла і спасіння душі моєї. Амінь.