UA / RU
Підтримати ZN.ua

День пам’яті жертв політичних репресій: історія

Цього дня згадують всіх репресованих українців.

Щороку в Україні вшановують пам'ять жертв політичних репресій. З 2007 року цей день традиційно припадає на третю неділю травня. Цьогоріч це 19 травня.

У цю пам'ятну дату заведено згадувати не лише тих, хто постраждав від тоталітарної системи, а й привертати уваги до трагічних подій, викликаних насильницьким насадженням комуністичної ідеології, і відродження національної пам'яті.

Читайте також: Російські війська посилюють репресії проти українців в окупації

Досі залишається невідомою точна кількість жертв тоталітарного режиму. На думку деяких фахівців, від початку 20-х і до кінця 80-х років XX століття в Україні заарештували майже 1,5 мільйона людей. Особливо жорстокі репресії проводив Йосип Сталіна в 30-х роках. Зокрема, у 1937-1938 роках в Україні були засуджені 197 617 осіб, з них до кари – 122 237 громадян.

Одним з трагічних символів тих часів є Биківнянський ліс, де знаходиться найбільше в Україні місце поховання жертв масових політрепресій. Тут був об'єкт спеціального призначення НКВД, де наприкінці 30-х - в 40-х роках відбувалися масові поховання розстріляних та закатованих. За даними науковців, у Биківні поховано близько 100 тисяч репресованих комуністичною владою.

Росія не припиняє своїх репресивних та насильницьких дій до українців починаючи з 2014 року, а також посилює їх після повномасштабного вторгнення з 24 лютого 2022 року.

 Так само, як і сторіччя тому, Росія застосовує репресії до українців на тимчасово окупованих територіях, незаконно тримає у тюрмах сотні політв'язнів. Після широкомасштабного вторгнення РФ на територію України терор і політичні переслідування на ТОТ лише посилилися. Ворог облаштовує катівні, проводить розстріли невинних людей без суду та слідства, влаштовує фільтрації та депортації для українців.

Нагадаємо, що Росія продовжує утримувати у Криму 181 українського політичного в'язня. Серед них 21 людина має проблеми зі здоров’ям, однак РФ на це не зважає та не лікує їх.