UA / RU
Підтримати ZN.ua

День пам'яті захисників України 2024: історія

В цей день вшановують пам’ять загиблих військових.

Щороку 29 серпня українці вшановують пам'ять захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність. Дата цього дня була обрана не випадково – вона пов'язана з Іловайською трагедією 2014 року. Символом дня є квітка соняшника, адже у серпні 2014 року на полях саме із цією рослиною полягло багато українських воїнів.

Читайте також: День мученика Адріана і мучениці Наталії: історія та заборони

Історія дня

Тоді, у 2014 році, під Іловайськом після масштабних боїв воїни АТО опинилися в оточенні. Президент РФ Владімір Путін заявив, що підконтрольні Росії терористичні угруповання організують для них гуманітарний коридор.

Але бойовики та російські військові обстріляли коридор, яким виходили українські захисники. Тоді, за офіційними даними, під Іловайськом загинуло 366 українських військових, 429 отримали поранення.

24 серпня 2019 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про затвердження пам'ятного дня.

Під час повномасштабне вторгнення Росії ця пам'ятна дата набула особливого значення. Багато сміливих українців пожертвували своїм життям, захищаючи українську землю.  

На пресконференції 25 лютого президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна втратила у війні з Росією 31 тисячу вбитими. Також є додаткові втрати пораненими та зниклими безвісти

Він нагадав, що проросійські сили говорили про загибель 300 тисяч українських військових, у Росії заявляли про 100 тисяч, але «все це брехня, все неправда».