UA / RU
Підтримати ZN.ua

День пам'яті Кипріяна і Юстини: традиції та заборони свята

У давнину вважалося, що в цей день не можна пускати в дім чужих людей.

Щороку християни східного обряду День пам’яті священномученика Кипріяна і мучениці Юстини. Раніше це свято відзначали 15 жовтня, а у цьому році дата святкування змінилася. Це сталося через те, що Православна церква України (ПЦУ) перейшла на новий календар. Так, дати всіх неперехідних православних свята для парафіян ПЦУ змінилися – їх відзначатимуть на 13 днів раніше. У 2023 році День пам'яті Кипріяна і Юстини відзначали 2 жовтня.

Традиції свята

Наші пращури у давні часи вважали цей день небезпечним. В народі вірили, що нечиста сила цього дня полює на людські душі, тож треба бути дуже обережним.

Читайте також: Покрова Пресвятої Богородиці: історія свята

За народним віруванням, у небезпеці перебували ті, чия віра похитнулася або чия свідомість затуманена алкоголем. 

Щоб захиститися від злих сил у День пам'яті Кипріяна та Юстини віряни відвідували храми, ставили свічки перед іконами та читали молитви. На свято чоловіки просили заступництва у Кипріяна, а жінки – у Юстини.

Що не можна робити на свято

У давні часи дотримувалися певних заборон в цей день. Зокрема,  цього дня не можна пускати у свій дім чужих людей або тварин. Вважалося, що так злі сили намагаються потрапити до оселі та принести з собою біди та хвороби.

На свято також не можна починати нові справи.

Також заборонялося зловживати алкоголем.

На свято не можна лаятися, конфліктувати та бажати зла іншим.

У День пам'яті Кипріяна та Юстини не можна залишати маленьких дітей без нагляду навіть на короткий час. Вважалося, що цього дня злі сили можуть налякати малюків.