UA / RU
Підтримати ZN.ua

День пам’яті героїв Крут: історія

Українські студенти мужньо протистояли російській армії.

Щороку 29 січня українці вшановують пам'ять героїв Битви під Крутами, яка відбулася 1918 року. В ті часи група українських студентів та бійців вільного козацтва (близько 300 осіб), яка захищала УНР, зіткнулася з чотиритисячною армією Міхаіла Муравйова.

Історія пам'ятної дати

Українці змогли завдати значної шкоди противнику. Бій продовжувався до вечора. Після наказу про відступ, частина студентів потрапила в оточення, відчайдушно атакувала. На жаль, сили були нерівними. У сутінках один взвод студентів втратив орієнтир і вийшов до станції Крути, яку вже захопили червоноармійці. Вони розстріляли 27 юнаків, молодшим з яких було лише 16 років.

Читайте також: «Земні шляхи Небесної Сотні»: у Києві проходить виставка з нагоди 10-ї річниці Революції Гідності

Більшовики заборонили забирати тіла загиблих для поховання. Тільки після звільнення Києва від червоноармійців, за розпорядженням українського уряду 19 березня 1918 року пройшли урочисті похорони загиблих під Крутами на Аскольдовій могилі.

У часи правління тоталітарного радянського режиму, могили Героїв Крут були зруйновані. Після здобуття незалежності України, подвиг загиблих під Крутами став символом патріотизму. Починаючи з 2003 року в Україні встановили офіційну пам'ятну дату – День пам'яті Героїв Крут.

Щорічне вшанування пам'яті жертв Героїв Крут прописане у Постанові ВРУ від 16 травня 2013 року «Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами». У 2006 році на залізничній станції Крути відкрили Меморіальний комплекс «Пам'яті Героїв Крут».