UA / RU
Підтримати ZN.ua

День пам'яті святого Георгія: історія свята

Вважається, що цього дня сталося диво воскресіння святого.

23 листопада християни східного обряду відзначають День пам'яті святого Георгія . Свято присвячене мученикові, який прийняв смерть за свою віру.

Історія свята

Святий Георгій народився в Каппадокії, в сім'ї багатих і благочестивих християн. Коли Георгій підріс, він вступив на службу у військо імператора Діоклетіана і став його улюбленцем.

Імператор доклав багато зусиль задля встановлення могутності Риму, але й посилив гоніння проти християн. Якось Георгій став свідком судилища над християнами, після чого роздав свій статок і став проповідувати християнство.

Георгій прийшов до палацу Діоклетіана і відкрито визнав себе християнином. Імператор просив святого відмовитися від своєї віри та принести жертву язичницьким богам, але той стояв на своєму.

Читайте також: Михайлів день: що не можна робити у свято

Георгія вигнали з палацу і помістили до в'язниці. За легендою, стражники гнали його списами, доки один не зігнувся об тіло святого. Таким чином Бог виявив підтримку Георгія.

Святого довгий час катували, а восьмого дня стратили. Свято, встановлене 23 листопада, присвячене диву, яке сталося пізніше. Після того, як Діоклетіан, на очах якого колесували Георгія, пішов приносити жертву богам, біля колеса поряд з бездиханим тілом з'явився Ангел Господній. Щойно той торкнувся руки мученика, той воскрес у повному здоров'ї.

Після цього охоронці провели Георгія в капище до імператора, який не міг повірити своїм очам. Язичники визнали, що трапилося диво і повірили в Бога Животворця.