UA / RU
Підтримати ZN.ua

День Незалежності входить в трійку головних свят українців – опитування

Новий Рік опустився відразу на п’яту сходинку.

За даними соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології, у трійку найважливіших свят для українців входять Великдень та Різдво Христове, а також День Незалежності України, який важливим та улюбленим називають 64% опитаних. Це найбільш важливе з нерелігійних свят для громадян України.

Що ж стосується четвертого за популярністю свята, то ним є День захисників і захисниць України – його вказують 58% опитаних. Водночас Новий рік, який урочисто святкують у всьому світі і який раніше входив у трійку улюблених свят українців, тепер лише на п’ятому місці з відсотком у 47%.

Найменш популярними святами в Україні у 2024 році назвали  День Перемоги та День праці (1 травня) – лише 11% та 4% відсотків українців святкують ці дати як улюблені чи важливі.

Соціологи вказують, що популярність Дня Незалежності зростала з 2013 року, коли його улюбленим святом називали 12% громадян. Однак уже у 2023 році, після повномасштабного вторгнення, День Незалежності улюбленим святом назвали 63% українців.

Загалом незалежність України підтримує абсолютна більшість громадян – не менше 87%. І лише 0,3% опитаних вважають, що Україні слід об’єднатися з Росією.

Порівнюючи дані опитування із результатами аналогічного дослідження 2013 року, соціологи вказують, що й тоді абсолютна більшість українців – 81% – підтримували незалежність України, однак тих, хто прагнув об’єднання з Росією було на порядок більше – 16%.

Читайте також: Абсолютна більшість українців бачать майбутнє в своїй державі – опитування

В КМІС зазначили, що опитування, які були в проведені в період до лютого 2020 року, були проведені методом особистих (face-to-face) інтерв’ю, після – методом телефонних інтерв’ю (computer-assistedtelephoneinterviews). За географією охоплення до лютого 2014 року опитування включали всі території України, після лютого 2014 року не включали тимчасово окупований Крим і окремі території Донецької і Луганської областей, а після лютого 2022 року опитування не включають і інші тимчасово окуповані території. Вибірка кожного опитування становить переважно близько 1000-2000 респондентів.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,3) не перевищувала 2,9%. За умов повномасштабного вторгнення може додаватися певне систематичне відхилення, але не більше 5-6% відсотків.