UA / RU
Підтримати ZN.ua

День Незалежності увійшов в трійку улюблених свят українців замість Нового року

Безпосередньо Новий рік опинився відразу на п’ятому місці.

Серед традиційних в Україні свят більшість населення називає Великдень та Різдво Христове як найбільш популярні свята, а також  День Незалежності України та День захисників і захисниць України, які за останній рік відтіснили Новий рік на п’яте місце серед улюблених свят, йдеться в опитуванні Київського міжнародного інституту соціології.

Згідно з опитуванням,  більшість населення України святкує Великдень та Різдво Христове як найбільш популярні свята, з відсотком у 70% та 69% відповідно.

Найбільші зміни відбулися за останній рік зі ставленням до Дня Незалежності України і Днем захисників і захисниць України. Якщо День Незалежності України до повномасштабної війни з Росією цінувало лише 37% населення, то зараз його називають серед улюблених свят 63%. Водночас  у 2013 році, до нападу Росії на Україну, це взагалі було одним із найменш популярних свят – лише 12% вважало його важливим чи улюбленим.

День захисників і захисниць України раніше був популярним лише серед 29%, а зараз серед 54%, тобто на 25 процентних пунктів більше.  

А от Новий рік, який всі роки ділив пере місце з Різдвом і Пасхою, зараз лише на п'ятому місці з відсотком у 52%.

А от ставлення до Міжнародного жіночого дня 8 березня погіршилося, його популярність за останні два роки знизилася з 34% до 25%.

Найменш популярні свята в цьому році  День Перемоги та День праці  - лише 13% та 5% відсотків українців святкують ці дати я улюблені чи важливі.

Читайте також: Майже 70% киян підтримують демонтаж окремих радянських пам’ятників у столиці – опитування

Опитування проводилось 14-22 лютого 2023 року Київським міжнародним інститутом соціології методом телефонних інтерв’ю серед 2002 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% - для показників, близьких до 10%, 1,1% - для показників, близьких до 5%.