UA / RU
Підтримати ZN.ua

День мучеників Бориса і Гліба: традиції та заборони

Вважалося, що в цей день не варто виходити в поле.

24 липня християни східного обряду відзначають День Бориса і Гліба. Це свято, присвячене синам Володимира Великого, яких вбили за наказом їхнього брата Святополка. Раніше його відзначали 6 серпня. Але після переходу ПЦУ на новий календар, дата свята змінилася.

Читайте також: День святого пророка Іллі: заборони та прикмети

 Традиції Дня Бориса і Гліба

В цей час хліб вже дозрівав, але у в свято намагалися не виходити на роботи в полі. У цей день часто бували грози, тому вважалося, що в свято блискавка може спалити копицю. На цей рахунок існує і приказка: "На Гліба і Бориса за хліб не берися".

У цей день святим молилися про допомогу в зборі врожаю, а також просили їх допомогти в зборі хліба.

Також в цей час збирали ягоди. Їх сушили, варили з них компоти та варення. У свято також заготовляли березові віники. Для цього вибирали дерева зі спадаючими гілками або молоді деревця, які ще не цвіли.

У свято також ходили один до одного в гості і пригощали пирогами.

Заборони свята

В цей день, з давніх часів, намагалися дотримуватися певних заборон.

У свято не виїжджали в поле на роботу, бо вірили, що від блискавок міг постраждати і врожай, і робітники. Також це робили з поваги для святих.

Не можна було рубати дрова. Вважається, що це може принести нещастя.

Заборонено також займатися важкою роботою.

Молитва Борису та Глібу

О, святі світлі мученики, що трудилися на Христовій ниві, і віру Христову по рідній землі, як золоте зерно, сіяли, і зі злої руки брата вашого окаянного погинули! Молимо вас – будьте нам, вашому українському народові, оборонцями й опікунами святими. Учиніть своєю властю святою і своїми молитвами перед небесним Вітцем, щоб наш нарід не зазнав ніколи шкоди від незгідливих рідних синів своїх і щоб окаянних між нами не було.

Благословіть нас, святі мученики за віру Христову, чесно жити, у братній злагоді до давньої сили й добра дійти та в добрій долі Господа нашого Ісуса Христа прославляти. Амінь.