UA / RU
Підтримати ZN.ua

День мучеників Адріана і Наталії: традиції та заборони

Тепер його відзначають раніше.

26 серпня християни східного обряду вшановують пам’ять мученика Адріана і мучениці Наталії. Раніше цей день відзначали 8 вересня, але після переходу ПЦУ на новий календар дата свята змінилася. Зі святом пов’язано багато традицій.

Читайте також: Успіння Пресвятої Богородиці: гарні привітання у віршах

Традиції Дня Адріана і Наталії

Вважалося, що цей день слід провести, займаючись корисними справами. Заборонено було лінуватися, відкладати роботу на потім, переїдати.

Також було не прийнято гуляти самому лісом — це вважалося спробою втекти від справ. Деякі нехтували неписаними правилами і ходили в ліс збирати ягоди горобини, а потім використовували їх для ворожіння на майбутнього чоловіка і на те, хто у в шлюбі з'явиться першим — син або дочка.

Раніше цей день називали також  Наталія-вівсяниця, бо починалося збирання вівса. За традицією, перший зібраний сніп вівса нового врожаю забирався з собою і ставився в оселі. З першого врожаю вівса требо було нагодувати коней. На святковому столі обов'язковими були страви з вівса.

З зерна нового врожаю варили кисіль і пекли млинці. З вівсяного борошна дрібного помелу варили каші. Овес додавали в рідкі юшки, використовували як начинку для пирога. З цілого зерна варили робили солод для хмільних і лікувальних напоїв.

Заборони дня

З давніх часів в цей день існували певні заборони, яких варто було дотримуватися.

Подружжю було заборонено сперечатися один з одним. Дружинам ставили в приклад святу мученицю Наталію, яка до останнього підтримувала чоловіка в його рішенні. Також у свято варто було уникати сварок загалом. Також не можна злословити та бажати зла іншим.

У день Адріана та Наталії не можна здійснювати незаплановані покупки, щоб уникнути фінансових невдач.

Народні прикмети

Якщо ночі стали холодними – то зима буде ранньою.

Якщо листя на деревах лише почало жовтіти – морози взимку будуть тривалими.

Кричать журавлі, надвечір розкукурікалися півні – на негоду.

Якщо журавлі пізніше звичайного відлітають у вирій та ще й при західному вітрі — зима запізниться