UA / RU
Підтримати ZN.ua

День мученика Адріана і мучениці Наталії: історія та заборони

Дата цього свята змінилася.

26 серпня християни східного обряду відзначають День мученика Адріана і мучениці Наталії. Раніше святих вшановували 8 вересня, але після переходу ПЦУ на новий календар дата свята змінилася.

Читайте також: Перша Пречиста: історія свята

Історія дня

Подружжя проживало на початку IV століття в місті Нікомідії у Малій Азії (на території нинішньої Туреччини). Вони прийняли мученицьку смерть за віру.

Адріан Нікомедійський  був державним службовцем в римському імперському суді м. Нікомедія. Він також був охоронцем (членом преторіальної імперської гвардії) римського імператора Галерія. Як охоронець він був присутній разом з імператором на суді та тортурах 22 християн у Нікомедії. Бувши вражений їх відвагою, він проголосив себе християнином.

Він був з ними ув'язнений і зазнав мученицьких тортур перед тим як його стратили.

Після того, як Адріана ув'язнили, його дружина Наталія зізналася, що весь цей час таємно сповідувала віру в Христа, а тому всією душею підтримує рішення чоловіка примкнути до християн.

Після страти Адріана Наталія хотіла кинутися за ним у вогонь, але її врятували. Тікаючи від переслідувань, Наталія разом з іншими християнами села на корабель до Візантії, а зійшовши на берег довго молилась у храмі за упокій душі мучеників.

В одну з ночей жінка побачила чоловіка уві сні — Адріан сповіщав, що незабаром вони зустрінуться. Сон був віщим — Наталія заснула у храмі, а знайшли її вже мертвою.

Заборони дня

З давніх часів в цей день існували певні заборони, яких варто було дотримуватися.

У день Адріана та Наталії не можна здійснювати незаплановані покупки, щоб уникнути фінансових невдач.

Подружжю було заборонено сперечатися один з одним. Дружинам ставили в приклад святу мученицю Наталію, яка до останнього підтримувала чоловіка в його рішенні. Також у свято варто було уникати сварок загалом. Також не можна злословити та бажати зла іншим.