UA / RU
Підтримати ZN.ua

День Миколая: традиції святкування

Це свято найбільше люблять діти.

6 грудня християни східного обряду відзначають День святого Миколая. Свято встановлене на честь Миколая Чудотворця. З цим днем в народі пов'язані різні традицій.

Що можна робити на свято

У День святого Миколая віряни відвідують святкові богослужіння у храмах. У молитвах до Миколая Чудотворця просять про захист, заступництво, звертаються у різних життєвих ситуаціях.

Читайте також: Подаруйте свято дітям: які благодійні акції проходять до Дня святого Миколая

В цей день необхідно робити добрі справи та допомагати тим, хто цього потребує. На свято прийнято давати милостиню всім, хто про це просить.

У народі вірили, що цей день є сприятливим для укладання договорів та союзів. Вважалося, що святий Миколай не допустить обману.

Але головною традицією у День Миколая є дарувати подарунки дітям. Вважається, що слухняні діти у на свято знаходять під подушкою або в шкарпетці подарунки. Неслухняним же святий Миколай залишає різки чи вугілля.

Читайте також: День святого Миколая: підбірка святкових пісень

Молитви у День святого Миколая

Всеблагий отче Миколаю, великий і предивний чудотворче! Ти своїми молитвами лікував усяку недугу і болість, ти своїм заступництвом визволяв від певної смерти, ти своєю опікою відганяв біду. Щиро благаю тебе, скорого потішителя тих, що є в горі та нуждах теперішнього життя: Поспіши й до мене зі своєю поміччю, захисти мене й усіх людей від вогню й води, від голоду й пошести, від тяжкої хвороби та несподіваної смерти. Хорони мене через ціле моє життя, а особливо в страшну хвилину переходу з дочасного життя до вічности. Захисти мене тоді щитом твоєї молитви перед справедливим гнівом Христа Бога і допоможи мені, щоб я сподобився (сподобилася) навіки в небі, разом з тобою, прославляти й величати Боже милосердя. Амінь.

***

О всеблагий отець наш, Миколаю, пастир і вчитель усіх, хто з вірою звертається під захист твій і щирою молитвою благає тебе: поспішай і захисти стадо Христове від вовків, що його гублять. Україну нашу та всяку християнську країну, і весь світ захисти та збережи святими твоїми молитвами від землетрусу, нападу чужинців, міжусобиці; від голоду, пошесті, потопу, вогню, меча і нахабної смерті будь-яку людину захисти. І як помилував ти трьох чоловіків, що сидять у в'язниці, і врятував їх від гніву царського та страти смертної, так помилуй і нас, що розумом, словом та ділом у темряві гріхів перебуваємо.

***

Чудотворець Миколаю, допоможи мені в бажаннях моїх тлінних. Не гнівайся на прохання зухвале, але й не залиши мене у справах суєтних. Що на благо охочих виконай своєю милістю. Якщо погане хочу, відверни лихо. Нехай усі бажання праведні здійсняться, а життя моє щастям наповниться. Хай буде твоя воля, Амінь.