UA / RU
Підтримати ZN.ua

День матері: історія свята

Цього дня діти вітають своїх матерів.

Щороку українці відзначають День матері. Це свято не має фіксованої дати, оскільки традиційно відзначається у другу неділю травня. У 2024 році це свято припадає на 12 травня. У День матері день діти дарують своїм мама подарунки і нагадують про свою любов.

Історія свята

Святкувати День матері вперше запропонувала американська активістка Джулія Ворд у 1872 році. Тоді її ініціативу не підтримали. У 1908 році американка Анна Джервіс запропонувала вшановувати матерів на честь своєї мами, яка померла.

Читайте також: День Європи: історія свята

Через два роки свято, присвячене матерям, вперше визнали офіційним у штаті Вірджинія, а в 1914 році президент Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня Днем матері.

Після Першої світової війни День матері почали відзначати Швеції, Чехії, Норвегії, Німеччині. У Великій Британії довгий час існувала «материнська неділя» – четверта неділя Великого посту.

В Україні День матері вперше відзначили у 1929 році у Львові. Після цього традиція святкування поширилася у Тернопільській області та у Східній Галичині. Але у радянський період святкування заборонили.

Офіційно відзначати День матері в Україні почали вже після здобуття Незалежності – 10 травня 1999 року був підписаний відповідний указ президента.

Традиції святкування Дня матері

В кожній країні існують свої особливості святкування Дня матері. У Сполучених Штатах та у країнах Європи в цей день заведено прикріпляти до одягу гвоздики. Кольорова гвоздика означає, що мама у людини жива, а біла – що вона вже померла.

Також у США на свято заведено влаштовувати святковий сніданок для мам цього дня. На свято є традиція дарування материнського персня – каменів на ньому має бути стільки, скільки у жінки дітей.

У Німеччині у День матері діти дарують своїм мамам 12 троянд, які мають бути кольоровими. Букет з білих троянд прийнято нести на могилу покійної матері.

В Австралії в цей день вітають не тільки матерів, а й усіх жінок, які мають відношення до виховання дітей.

В Україні у День матері заведено дякувати мамам, надсилати їм привітання, квіти та подарунки.