UA / RU
Підтримати ZN.ua

День матері: історія і традиції святкування

В Україні свято відзначають у другу неділю травня.

9 травня в Україні відзначають День матері - свято, присвячене всім мамам. У цей день діти дарують своїм мама подарунки і нагадують про свою любов.

Історія свята

Вперше святкувати День матері ще в 1872 році запропонувала активістка з США Джулія Ворд, але її ініціативу не підтримали. У 1908 році американка Анна Джервіс запропонувала вшановувати матерів на честь своєї мами, яка померла.

У 1910 році свято, присвячене матерям, вперше визнали офіційним у штаті Вірджинія, а в 1914 році президент Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня Днем матері.

У Швеції, Норвегії, Німеччині та Чехословаччині День матері почали відзначати після Першої світової війни. А в Великій Британії довгий час існувала "материнська неділя" - четверта неділя Великого посту.

Читайте також: Христос Воскрес: як українці святкують Великдень в умовах карантину

Традиції святкування Дня матері

У різних країнах святкування відбувається по-різному. Наприклад, в США і багатьох країнах Європи прийнято приколювати до одягу квітку гвоздики. Кольорова гвоздика означає, що мама у людини жива, а біла - що вона вже померла.

У США також прийнято влаштовувати мамам святковий сніданок. Існує традиція дарування материнського персня - каменів на ньому має бути стільки, скільки у жінки дітей.

В Австралії в цей день вітають не тільки матерів, а й усіх жінок, які мають відношення до виховання дітей.

У Німеччині в цей день діти дарують мамам 12 троянд, причому, вони повинні бути кольоровими. Білі троянди вважаються кольором успіння, одну таку квітку несуть на могилу покійної матері.