UA / RU
Підтримати ZN.ua

День літнього сонцестояння 2024: значення та заборони

Це найдовший день у році.

20 червня у Північній півкулі розпочнеться астрономічне літо, а у Південній – зима. Це відбувається в День літнього сонцестояння. Наші пращури вірили в особливу силу цього дня та надавали йому особливе значення.

Читайте також: Підготовка до Трійці: що варто зробити до свята

Що таке День літнього сонцестояння

У День літнього сонцестояння нахил осі обертання Землі у бік Сонця приймає найменше значення. Залежно від зсуву календаря, літнє сонцестояння у Північній півкулі може відбуватися 20 чи 21 червня.

У 2024 році сонцестояння відбудеться 20 червня о 23:50:20.

Назву цей день отримав через те, що протягом кількох днів висоти Сонця у небі практично незмінні. Після літнього сонцестояння день у Північній півкулі поступово йде на спад, а довжина ночі збільшується. У Південній півкулі все відбувається навпаки.

Значення Дня літнього сонцестояння

З давніх часів люди відзначають цей день. Єдиної думки про те, коли з'явилася традиція його святкувати, на даний момент не існує. Відомо, що це сталося до нашої ери. У давнину вважалося, що від обрядів, які будуть проведені в цей день, залежить дуже багато.

У цей день відзначали кельтське свято середини літа, воно називалося Літа. В цей день проводили обряди, пов'язані з водою і вогнем. Вважалося, що водойми в цей день володіють цілющою силою. Крім того, і полум'я мало властивості очищення: матері спалювали сорочки хворих дітей, з якими згорали і хвороби.

Також, у дохристиянські часи, в цей день відзначали свято Купала. У цей день наші пращури традиційно влаштовували різноманітні гуляння - стрибали через багаття, збирали цілющі трави, плели вінки та ворожили.

Заборони Дня літнього сонцестояння

Раніше вірили, що цей день має магічну силу. Вважалося, що якщо загадати бажання, воно обов'язково здійсниться.

Тому День літнього сонцестояння не можна проводити з поганими думками, сваритися, лаятися, поганословити. У свято важливо відганяти від себе негатив та налаштовуватися на позитивне мислення.