UA / RU
Підтримати ZN.ua

День героїв: історія свята

Свято поки що не є офіційним, але воно присвячене всім героям, які борються за незалежність України.

23 травня в Україні святкують День героїв. Це свято присвячене всім, хто боровся за свободу і незалежність нашої країни, наражаючи на небезпеку своє здоров'я і життя.

Читайте також: Українські герої потрібні Україні живими: Зеленський про порятунок захисників Маріуполя

Рішення святкувати День героїв 23 травня було ухвалено у 1941 році у Кракові під час Другого великого собору Організації українських націоналістів (ОУН). Саме у травні пішли з життя лідери та ідеологи націоналістичного руху – Микола Міхновський, Симон Петлюра, Євген Коновалець.

До проголошення незалежності України свято відзначали підпільно, а потім воно почало здобувати популярність. Поки що воно не стадл офіційним державним святом, але його визнають органи місцевого самоврядування у багатьох регіонах нашої країни. З 2014 року після початку агресії Росії проти України свято набуває все більшої популярності.

Свято встановлено насамперед на честь лицарів Київської Русі, українських козаків, гайдамаків, опришків, січових стрільців, воїнів УНР, ОУН-УПА, до списку також додалися герої Небесної сотні та російсько-української війни.

Україна живе в умовах повномасштабного вторгнення Росії, українські воїни героїчно захищають нашу країну від окупантів, звільняючи захоплені території та не даючи супротивникові проникнути вглиб країни. Рашисти атакують територію України ракетами, здійснюють авіанальоти та обстрілюють артилерією, але українська армія та народ мужньо протистоять вторгненню ворога.