UA / RU
Підтримати ZN.ua

День державного прапора: історія свята

Свято було започатковане у 2004 році.

23 серпня українці відзначають День державного прапора України. В умовах повномасштабного вторгнення Росії, це свято набуло особливого значення. Кольори українського прапора стали символом стійкості, незламності та протистояння агресії окупантів.

Читайте також: День Незалежності України: чи буде додатковий вихідний

Історія Дня державного прапора

Це свято було започатковане указом другого президента України Леоніда Кучми ще у 2004 році. Дату святкування обрали невипадково. Саме 23 серпня 1991 року група депутатів уперше внесла національний прапор України до сесійної зали Верховної Ради. Той самий прапор зараз зберігається у музеї ВР.

До 2004 свято присвячене державному прапору відзначали в Києві. Тоді його святкували 24 липня, бо саме в цей день у 1990 році український прапор підняли над будівлею столичної адміністрації.

У 2009 році Президент України Віктор Ющенко вніс зміни до цього указу, заснувавши щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні. Традиційно у День державного прапора у багатьох населених пунктах України відбуваються урочисті церемонії підняття державного прапора, проводять також й інші заходи.

Вдруге українці відзначать це свято в умовах повномасштабного вторгнення РФ. Через це великих масових заходів цього року не буде. За інформацією КМДА, усі заходи будуть локального рівня.  Але 23 серпня пройдуть урочистості з приводу підняття державного прапора біля мерії.