UA / RU
Підтримати ZN.ua

День авіації України: історія

Це свято відзначають кожного року.

27 серпня українці відзначають День авіації. Другий рік поспіль свято відзначатимуть в умовах повномасштабного вторгнення РФ.

День авіації України відзначається щороку в останню суботу серпня. У 1993 році це свято було засноване указом президента Леоніда Кравчука на підтримку «ініціативи авіаторів Збройних сил України, прикордонних військ України, Національної гвардії України та працівників авіаційної промисловості та транспорту».

Читайте також: У США розповіли, за яких умов навчатимуть українських пілотів

Також цей день є професійним святом для військових та цивільних авіаторів, а також працівників авіаційної промисловості та транспорту.

Під час військової агресії Росії це свято набуло особливого значення для українців. Наші військові пілоти мужньо боронять повітряний простір країни та знищують окупантів. Аби захистити свою бойову авіацію, Повітряні сили України кожні 24 години переміщують винищувачі на іншу базу Військово-повітряних сил ЗСУ.

Раніше командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський показав бойову роботу підрозділів української авіації на Сході. Він зазначив, що на оприлюдненому відео робота підрозділів 16-ї та 18-ї бригад армійської авіації по військах противника на східному напрямку.

Нагадаємо, що 6 серпня в Україні відзначали День Повітряних сил Збройних Сил України. Президент Володимир Зеленський привітав захисників українського неба з їхнім професійним святом та зазначив, що за час війни наша авіація здійснила понад 14 тисяч бойових вильотів.