UA / RU
Підтримати ZN.ua

День апостола Пилипа: коли буде цього року

Наступного дня починається Різдвяний піст.

У вівторок, 14 листопада, християни східного обряду вшановують пам'ять апостола Пилипа, одного з учнів Христа. Наступного дня, традиційно починається Різдвяний піст. Раніше, це свято відзначали у кінці місяця, але цього року дата змінилася.

Читайте також: Собор Архистратига Михаїла: коли він буде цього року

У цей день відзначається Пилипівське заговіння - останній день у році, коли можна їсти м'ясо і молочні продукти.

Коли відзначають Пилипів день цього року  

Пам'ять апостола Пилипа католицька церква відзначає 3 травня, Православна церква – 14 (27) листопада. Цього дня у православних церквах починається запуск на Різдвяний піст, тому його ще називають також Пилиповим. Різдвяний піст або Пилипівка триває 40 днів перед Різдвом.

У 2023 році дата початку Різдвяного поста змінилася, оскільки Православна церква України (ПЦУ) з 1 вересня перейшла на новоюліанський календар. Віряни ПЦУ відзначатимуть Різдво 25 грудня, тож Різдвяний піст розпочнуть 15 листопада.

Хто такий апостол Пилип

Пилип був родом з Віфсаїди, з одного міста з апостолами Андрієм та Петром. Він проповідував Слово Боже в Галілеї, Греції та деяких інших країнах, супроводжуючи проповідь чудесами: він воскресив немовля, якого несла на руках невтішна мати. Проповідуючи Христа в Ієраполі Сирійському, апостол Пилип на вимогу натовпу воскресив мертвого, якого несли на ношах у поховальній ході, що просувалася повз.

Філіп проповідував Євангеліє у Сирії, Лідії, Мізії та Фрігії. За проповідницьку діяльність був страчений (розіп'ятий головою вниз) в 90 році - під час правління римського імператора Доміціана - у місті Ієраполі Фрігійському в Малій Азії у віці 87 років.

Що не можна робити в цей день

З давніх часів існують певні заборони, яких варто дотримуватися в цей день.

За повір'ями, у цей день не варто займатися важкою фізичною працею та рукоділлям.

Також не варто ходити до лісу, бо можна зустріти вовків.

Краще в цей день не розпочинати нові справи. Не варто витрачати великі суми грошей та приймати подарунки.

Не варто пускати незнайомців в будинок у цей день.

Батькам не можна в цей день сваритися з дітьми і лаяти їх, інакше відносини з дитиною серйозно зіпсуються.