UA / RU
Підтримати ZN.ua

День апостола Матфея: традиції

Святий вважається покровителем тих, хто займається торгівлею.

9 серпня християни східного обряду вшановують пам’ять святого апостола Маттія (Матфея, Матфія). Раніше його відзначали у кінці серпня, але, після переходу ПЦУ на новий календар, дата свята змінилася.

Читайте також: День мучеників Бориса і Гліба: традиції та заборони

Святого вважають покровителем ті, хто займається торгівлею, підприємницькою діяльністю або будь-якими іншими справами, пов’язаними з фінансами. Його шанували заможні селяни і купці, тому що з дня його пам’яті повсюдно починали готуватися до ярмарків.

Традиції дня

Раніше в цей день існувало моторошне повір’я: нібито в цей час до коров’ячого вим’я чіпляються змії і висмоктують молоко. Тому худобу намагалися не випускати на пасовище та ховали від чужих очей.

Також в цей день господині завжди намагалися доїти корову на самоті. Також саме молоко не подавали на стіл сирим. Його або топили в печі, або заквашували. Нікому не варто було повідомляти, скільки молока вдалося з ранку надоїти, бо тварина могла захворіти.

У багатьох сім’ях робили оладки, які уособлювали сонце.

В цей день господині традиційно сушили городню зелень на зиму. На Маттія зелень збирали, мили в колодязній воді, просушували на протязі в пучках, а потім викладали рівним шаром на теплу піч.

Молитва до святого Маттія

О, преславний апостоле Маттію, що душу за Христа віддав. Почуй чад твоїх молитви й зітхання, серцем смиренним нині припадаємо. О сильний! Понеси немочі наші, не відлучайся духом від нас, нехай не відійдемо в кінці від любові Божої, міцним заступництвом твоїм нас захисти. Нехай помилує Господь усіх нас молитов твоїх заради, нехай знищить рукопис безсмертних гріхів наших, й нехай сподобить з усіма Святими блаженного Царства Свого. Йому честь і слава, і подяка і поклоніння, на віки віків. Амінь.