UA / RU
Підтримати ZN.ua

День апостола Матфея: історія та заборони

Він був дванадцятим апостолом, який замінив Юду Іскаріота.

9 серпня християни східного обряду вшановують пам’ять святого апостола Маттія (Матфея, Матфія). Раніше його відзначали 22 серпня, але після переходу ПЦУ на новий календар – дата свята змінилася.

Читайте також: День мучеників Маккавеїв: історія та заборони

Історія Дня святого апостола Маттія

Святий народився у Вифлеємі і з раннього дитинства він вивчав Закон Божий під керівництвом святого Симеона Богоприїмця.

 Коли Ісус Христос збирав учнів і почав проповідувати, Маттій став одним із 70 менших апостолів, про які йдеться у Євангелії. Після піднесення Христа Маттій став дванадцятим апостолом після Юди Іскаріота.

З Єрусалима разом з апостолами Петром і Андрієм він ходив в Антіохію Сирійську, був у Тіані, Синопі, Амасії. За переказами, він був із проповіддю й у Ефіопії Понтійській (нині Західна Грузія), де перетерпів багато мук за Христа. 

Коли святий апостол Маттій прийшов у Македонію, то греки, бажаючи випробувати силу віри, яку він проповідував, дали йому випити чашу з отрутою, від якої людина негайно ж робилася сліпою.

Святий Маттій випив і не тільки сам не осліп, але й зцілив від сліпоти більше 250 людей, покладаючи на них руки й призиваючи ім’я Христове. Греки вирішили все ж схопити його й посадити у в'язницю, але він став для них невидимим. Іншим разом, коли язичники в люті кинулися, щоб убити апостола, земля розверзлась і поглинула їх.

Юдейський первосвященник Анан, що ненавидів Христа, наказав схопити апостола Маттія й представити на суд синедріону в Єрусалимі.

Вважається, що він був засуджений на смерть  та побитий каменями. Коли святий Маттій був уже мертвий, юдеї, приховуючи злочин, відітнули йому голову й оголосили уряду, що його стратили за непокору римському імператору. Деякі джерела вказують, що святого розіпнули на хресті, інші - що він помер у Колхіді.

Що не можна робити в цей день

З давніх часів в цей день діяли певні заборони, яких дотримувались наші пращури.

Вважалося, що у цей день не можна вести переговори. Всі угоди зриваються або приносять поганий результат.

Також в цей день не можна ходити в гості. Вважається, що в цей день є великий ризик посваритися з людьми. Так що в домі в цей день повинні знаходитися тільки ті, хто в ньому живе.

Не можна викидати залишки зі столу та лінуватися.

Раніше вірили, що в цей день не можна використовувати будь-які трави та продукти на основі трав, наприклад, ефірні олії. Вважалося, що трави в цей день не володіють цілющими властивостями, а перетворюються на отруту.