UA / RU
Підтримати ZN.ua

День апостола Юди Тадея: історія та заборони свята

Святий вважається заступником тих, хто опинився у безвихідних ситуаціях.

19 червня християни східного обряду відзначають День апостола Юди Тадея. Він був одним із дванадцяти апостолів Ісуса Христа. Через збіг обставин, він мав те саме ім’я, що й Юда-Іскаріот, який зрадив Христа.

Історія свята

У середні віки Тадея ототожнювали як брата святого апостола Якова Алфеївого, або Якова Меншого, мати якого, Марія Клеопова, приходилася сестрою Матері Ісуса.

Читайте також: Вознесіння Ісуса Христа: заборони та прикмети

Про життя Юди Тадея відомо дуже мало. За біблійним переказом, він вірно служив Спасителю, проповідував Євангеліє спершу в Юдеї, Галілеї, Самарії, Ідумеї, потім в Аравії, Сирії, Месопотамії, а під кінець у Персії та Вірменії.

Він закінчив своє життя у муках. Його повісили на дереві, а потім стріляли у нього стрілами. За переказаом, на могилі святого Тадея збудований вірменський Монастир Святого Тадея.

Вважається, що Юда Тадей є заступником та захисником всіх знедолених та тих, хто опинився у тяжкій життєвій ситуації.

Що не можна робити на свято

У давні часи в цей день віряни дотримувалися певних заборон. Так, на свято не можна лаятися, лихословити, конфліктувати.

В цей день не можна важко працювати фізично, прати, шити, вишивати, в'язати.

Забороняється брати і давати в борг. А якщо у вас є якісь борги, то краще віддати їх до цього дня, інакше переслідуватимуть проблеми з грошима цілий рік.

Читайте також: День пам'яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія: історія свята

Прикмети у День апостола Юди Тадея

У давнину люди вірили в такі прикмети:

Молитва у День апостола Юди Тадея

Святий Юдо Тадею, близький родичу з Найсвятішою Матір’ю Божою, великий Апостоле і Мученику, славний Чудотворче, який помагаєш своїм шанувальникам, віруючим у Твоє успішне заступництво. Перед Богом у важких особливих обставинах порятуй мене, благаю, прийди до мене з допомогою; Ти, який одержав від Бога привілей помагати в розпачливих і безнадійних обставинах, змилуйся наді мною. Моє життя – це безустанна хресна дорога. Кожний день приносить мені смуток і горе, а серце моє наповняється болем, бо у всьому находжу лише страждання. В цій постійній боротьбі бракує мені вже сил, падаю на дусі, тривога і розпука огортають мою душу і здається мені, що Провидіння Боже про мене забуло. Чи ж твоя доброта не змилосердиться над моїми злиднями? Благаю, вислухай мене. Випроси у Бога те, що прошу… а я до кінця життя з вдячністю буду вшановувати Тебе як мого особливого Опікуна і буду Богу дякувати за отриману через Тебе ласку й поширюватиму по світі пошану Твого імені.