UA / RU
Підтримати ZN.ua

День апостола Івана Богослова: історія

Він був одним улюбленим учнем Спасителя.

26 вересня християни східного обряду відзначають День пам'яті апостола Івана Богослова. Іван Богослов був автором Євангелія від Івана, Книги Одкровень і трьох послань, що увійшли до Нового Заповіту.

Історія свята

За біблійною легендою, Іван Богослов став улюбленим учнем Христа. Спаситель доручив йому дбати про Діву Марію. Після смерті Христа, Іван служив Марії і жив з нею в одному будинку.

Читайте також: Різдво Пресвятої Богородиці 2024: історія та заборони

Іван Богослов створив проповіді, які багатьох людей привели до Христа. Саме за це апостола ненавиділи язичники. Вони зв'язали Івана і послали до Риму на суд імператора Доміціана. Імператор наказав піддати Івана тортурам, але ні отрута, ні киплячий ялин не зашкодили йому. Імператор вирішив, що той безсмертний, і вислав його на острів Патмос.

Навіть у вигнанні Іван Богослов не покинув свою апостольську працю. Він написав своє Євангеліє, свої послання і книгу Одкровення.

Іван Богослов був одним з небагатьох апостолів, який дожив до 100 років і помер своєю смертю. Вважається, що щорічно з його могили виступає тонкий прах, який християни збираються і зцілюються їм від хвороб.

Що не можна робити в цей день

У давнину у День Івана Богослова діяли певні заборони та обмеження. В цей день заборонялося пити алкогольні напої.

Також на свято не можна важко працювати фізично, прибирати, шити, в'язати, вишивати.

У День пам'яті апостола Івана Богослова заборонялося ворожити. Вважалося, що це гріх.

Цього дня не можна лаятися, лихословити, конфліктувати, бажати зла іншим.