UA / RU
Підтримати ZN.ua

День апостола Фоми: історія

Цього дня вшановують пам’ять одного з апостолів.

6 жовтня християни східного обряду вшановують одного з 12 апостолів Ісуса Христа – Фому (Хому). Раніше його відзначали 19 жовтня, але після переходу Православної церкви України на новоюліанський календар, дату святкування змінили.

Читайте також: День пам'яті Кипріяна та Юстини: історія

Історія свята

Апостол Фома мав дар пізнання та не вірив одразу на слово, а все ретельно перевіряв. В народі його називають «Фома Невірючий», бо він єдиний не повірив спочатку в новину про воскресіння Христа.

За переказами, Фома був відсутній при першому об'явленні Ісуса Христа апостолам по Воскресінні з мертвих. Дізнавшись від них, що Ісус воскрес з мертвих і приходив до них, Фома сказав: «Якщо не побачу на його руках знаків від цвяхів і не вкладу свого пальця у місце, де були цвяхи, а й руки моєї не вкладу в бік його, — не повірю!». З'явившись апостолам знову, Ісус запропонував Фомі вкласти палець в рани, після чого Фома увірував і вимовив: «Господь мій і Бог мій!».

З проповідями апостол Фома дійшов до найвіддаленіших країн світу. В Індію він прийшов проповідувати дивним чином - ще в Єрусалимі його найняв, як тесляра помічник індійського царя Гундофара та привіз до Індії. Цар зрадів, що до країни приїхав відомий тесляр-будівельник, та наказав збудувати йому палац.

Але учень Христа використав гроші інакше - роздав гроші бідним та проповідував. Коли правитель дізнався про це, велів покарати Фому, але тієї ж ночі Гундафару наснився померлий брат, який подякував за те, що він дав гроші  Фомі, і той будує «храм на небесах».

Апостол мав великий дар проповіді, через що брахмани швидко зненавиділи його та вирішили вбити. Вважається, що апостола вбили гострим брахманівським списом для жертвоприношень - його вдарили по голові. Могила апостола Фоми у Мадрасі є місцем паломництва християн з  усього світу.

Що не можна робити в цей день

З давніх часів існують певні заборони, яких варто дотримуватися в цей день.

Цього дня краще не сваритися, поганословити та не бажати іншим зла. Варто особливо уважно стежити за чистотою помислів і не грішити.

Саме в цей день не можна відмовляти в подаянні. Особливо, що стосується хліба та будь-якої їжі.

Цього дня також краще не лінуватися, але підходить не кожна робота. В день пам’ять апостола Фоми краще косити та палити траву.

Також в цей день краще не ходити до лісу. Вважалося, що в цей час нечиста сила виходить на полювання.