UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Демонструють антиукраїнську позицію": СКУ виключив зі своїх лав Об'єднання українських товариств Латвії

Подібне рішення Світовий конгрес українців прийняв вперше за свою історію.

Рада директорів Світового конгресу українців (UWC) виключила зі своїх лав Об'єднання українських товариств Латвії (AUSL), повідомили у пресслужбі СКУ. У конгресі заявили про те, що діяльність об'єднання демонструє антиукраїнську позицію, яка суперечить основним принципам і цінностям СКУ. Зазначено, що подібне рішення Всесвітній конгрес українців прийняв вперше за свою більш ніж 50-річну історію. Об'єднання українських товариств було однією з трьох організацій-членів з Латвії.

"На основі зібраної з відкритих джерел інформації було встановлено, що члени та лідери AUSL явно демонструють антиукраїнську позицію", - відзначили у пресслужбі конгресу.

Зазначено, що під антиукраїнською позицією мається на увазі:

Такі докази надали президенту і правлінню Об'єднання українських товариств Латвії. Однак жодне з них в AUSL не спростували ні письмово, ні під час виступу представника Об'єднання на спеціальному засіданні ради директорів Світового конгресу українців. У результаті це стало причиною виключення Об'єднання українських товариств Латвії зі складу СКУ.

"Сьогодні, коли Україна протистоїть російській агресії протягом семи років, одним з основних завдань UWC і її мережі в більш ніж 60 країнах є підтримка українського народу в захисті територіальної цілісності України. Тому UWC вважає неприпустимим членство в будь-якої організації, яка просуває антиукраїнську політику і співпрацює з владою Росії. UWC відкритий для співпраці з українськими НУО в діаспорі, які є проукраїнськими, що відповідає основним принципам UWC", - сказав президент UWC Пол Грод.

Читайте також: Світовий Конґрес Українців засудив створення Консультативної ради з ОРДЛО

Раніше повідомлялося про те, що в Латвії вирішили заборонити телеканал “Россия РТР” через прояви мови ненависті під час обговорення України в передачі “60 минут”. Заборона, яка набула чинності 15 лютого, діятиме протягом року.

Ще влітку 2020 року NEPLP констатував розпалювання ненависті в передачі “60 минут” на телеканалі “Россия РТР”. Тоді учасники програми, а також ведуча Ольга Скабєєва при розмові про Україну використовували позначення, які розцінюються як “Хейт-спіч”. Зокрема, Україна була названа терористичною державою, а її колишній президент Петро Порошенко – терористом. В ході дискусії ведуча запропонувала ввести на територію України російські війська, щоб “втихомирити обидві сторони конфлікту”.