UA / RU
Підтримати ZN.ua

Де шукати допомоги українцям, яких незаконно депортували у Росію: МЗС ділиться контактами

Головне - вийти на зв'язок з будь-яким дипломатичним представництвом України.

Міністерство закордонних справ повідомляє, що громадяни України, яких окупанти незаконно депортували на територію країни-агресора Росії, повинні повідомити свої дані найближчому посольству нашої країни в сусідніх державах, або ж державах можливого транзитного проїзду. Про це повідомляє пресслужба МЗС.

"У зв’язку із масовим примусовим вивезенням російськими військовими громадян України на територію Росії, рекомендуємо співвітчизникам, які стали жертвами таких незаконних дій російського режиму та бажають повернутися в Україну, повідомити свої дані найближчому посольству України в сусідніх державах або державах можливого транзитного проїзду", - йдеться в повідомленні МЗС. 

Контакти для зв'язку:

Ці установи будуть займатися поверненням українців додому.  

Читайте також: Українцям, яких депортували у Росію, пропонують роботу на Сахаліні — розвідка

У Маріуполі люди заявляють, що мешканців міста насильно вивозять до Росії, відбирають документи, телефони та іноді особисті речі. Людей перевозять у віддалені депресивні регіони Росії та заявляють, що їм заборонено залишати область щонайменше два роки.

Також насильно людей вивозять до Росії та з окупованих регіонів Донецької та Луганської областей. Зокрема 19 березня з України в РФ окупанти незаконно вивезли 2389 дітей , які перебували у тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей.

Як заявила представник УВКБ ООН в Україні Кароліна Ліндхольм, через напад Росії на Україну понад 6,5 млн українців переміщено всередині країни, а ще 3,7 млн людей виїхали до країн Європи.