UA / RU
Підтримати ZN.ua

ДБР викрило систему катувань увʼязнених у колоніях

Одному із засуджених працівники установи нанесли більш ніж 200 ударів.

Посадовцям загрожує до 10 років позбавлення волі.

Посадовцям загрожує до 10 років позбавлення волі.

Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомило про викриття масштабної системи катувань в українських колоніях. Про підозру повідомили чотирьом працівникам «Божковської виправної колонії (№16)», заявили у пресслужбі ДБР.

Слідчі викрили численні факти глузування та побиття увʼязнених, а жертвами злочинців ставали майже всі, хто потрапляв до колонії. Процес виявлення жертв посадових осіб триває, додали у ДБР.

Новоприбулим засудженим погрожували поселенням серед «відторгнутих загалом» та лупцювали, допоки жертва не погодиться на будь-які вказівки.За словами пресслужби ДБР, з моменту прибуття до колонії кожен із вʼязнів проходив жорстку «процедуру приймання», під час якої новоприбулих змушували прибирати підлогу, знімаючи все це на відеокамеру. У разі відмови працівники закладу починали їх катувати. Зокрема, слідчі задокументували факт нанесення більш ніж 200 ударів одному з увʼязнених.

Читайте також: ДБР розслідує обставини прориву кордону на Харківщині

«Також, у розпорядженні слідства є відеофайли, на яких зафіксований момент завдання тяжких тілесних ушкоджень одному з новоприбулих в’язнів «Божковської виправної колонії». Експертиза відео підтвердила його справжність, відео долучили до матеріалів провадження як один з доказів протиправних дій працівників колонії. У матеріалах також містяться й інші факти катувань у цій та інших виправних установах, які наразі є предметом дослідження», - повідомили у ДБР.

Чотирьох працівників «Божковської виправної колонії» підозрюють за статтею про катування (ч. 2 ст. 127 КК України). Їм загрожує позбавлення волі на строк до 10 років.

Нагадаємо, раніше ДБР затримали прикордонника, який застрелив 39-річного жителя міста Дніпро при спробі незаконного перетину державного кордону України. Чоловік намагався з туристичним спорядженням та закордонним паспортом дістатися Румунії.