UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вимагали гроші у поранених військових: ДБР викрило групу злочинців – відео

Зловмисникам загрожує позбавлення волі на 10 років і конфіскація майна

Державне бюро розслідувань викрило групу злочинців, які систематично вимагали гроші у поранених на фронті військових Операції об’єднаних сил. 

За інформацією ДБР, організував групу голова однієї з міжрайонних медико-соціальних експертних комісій Київщини, залучивши до протиправної діяльності експрацівника медслужби військової частини області, якого звільнили за хабарництво, та його водія.

Що саме робили зловмисники:

Встановлено понад 20 фактів незаконного збагачення на українських військових, а також 28 випадків підробки групи інвалідності.

У фігурантів справи провели сім обшуків, під час яких вилучили 13 тисяч доларів, документи, підроблені кліше печаток військових частин Міноборони, медичних установ та лікарських штампів для підробки документів.

22 липня трьох учасників злочинної групи правоохоронці затримали під час передачі 1,5 тисячі доларів. ДБР повідомило їм про підозру в одержанні неправомірної вигоди службовою особою за попередньою змовою групою осіб ( ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 368 КК України за різними видами співучасті). 

 

Читайте також: У Святогірську в госпіталі для ветеранів війни побудували новий корпус на 180 місць – відео

Виплати військовим ЗСУ через інвалідність

Згідно з українським законодавством, військові ЗСУ в разі отримання інвалідності (через поранення, контузії, каліцтва або захворювання) отримують таку одноразову грошову допомогу:

Розмір одноразової допомоги визначається за розміром прожиткового мінімуму, встановленого на 1 січня календарного року, в якому встановлено інвалідність (зараз це 2270 грн).

14 липня Кабінет міністрів додав до пенсій майже 400 тисяч військовослужбовців щомісячну доплату розміром 2 тисячі гривень. Також уряд підвищив мінімальну пенсію для них до 3854 гривень.