UA / RU
Підтримати ZN.ua

ДБР остаточно заборонили доступ до внутрішніх даних "Схем"

Печерський суд, який дозволив ДБР отримати внутрішню інформацію журналістів, прийняв протилежне рішення.

Печерський суд остаточно відхилив клопотання Державного бюро розслідувань про доступ до внутрішніх редакційни[ дани[ проекту журналістських розслідувань "Схеми". Відповідне рішення 19 грудня винесла суддя Віта Бортницька. Слідчі ДБР двічі проігнорували судові засідання, передає "Радіо Свобода".

12 листопада Київський апеляційний суд частково задовольнив скаргу журналістів і скасував виданий Держбюро Печерським судом тимчасовий доступ до редакційної комунікації і даних журналістів, які готували розслідування про мандрівку п'ятого президента України Петра Порошенка на Мальдіви.

Таким чином, Печерський суд спершу дозволив ДБР отримати доступ до даними редакції, а тепер виніс протилежне рішення.

Печерський районний суд Києва 17 жовтня надав слідчим ДБР дозвіл на тимчасовий доступ до редакційної комунікації журналістів програми "Схеми: корупція в деталях" - авторів розслідування "Mr. Petro Incognito". Матеріал, присвячений таємній подорожі Петра Порошенка на Мальдіви, був опублікований в січні 2018 року під авторством Михайла Ткача і Наталії Седлецької.

На підставі викладеної в матеріалі інформації ДБР зареєструвало кримінальне провадження про можливе незаконне перетинання кордону з використанням завідомо підроблених документів.

Редакція "Схем" заявила, що вважає запитувані дані надмірними, і констатувала, що не може надати ДБР всі матеріали.

У ДБР запевнили, що, незважаючи на дозвіл суду, не збираються обшукувати редакцію "Схем", але розраховують отримати документи, що допоможуть у розслідуванні.

Після оприлюднення розслідування Порошенко заявляв, що літав на Мальдіви за власним паспортом, проходив прикордонний і митний контроль, записи про який мають бути в ДПСУ і митної служби.