UA / RU
Підтримати ZN.ua

Данилюк вважає приватизацію "Приватбанку" правильним рішенням

При цьому Данилюку довелося пояснити, чим саме була на той момент націоналізація "Приватбанку".

Прийняте попереднім урядом України рішення про націоналізацію "Приватбанку", який належав Ігорю Коломойському і Андрію Боголюбову, було правильним, в інтерв'ю BBC заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк.

"Враховуючи ту інформацію від Нацбанку, з якою я працював, рішення було правильним", – зазначив Данилюк, який на той період обіймав посаду міністра економіки.

Зараз секретар РНБО вважає, що ситуація з позовами щодо "Привату" не є питанням національної безпеки.

"Я вважаю, що з якого боку не подивитися на це питання, звичайно, є загрози. Або це фінансова загроза, або загроза довіри до судової системи – можна з різних сторін це оцінювати. Але я пропоную на це дивитися з наступної позиції: рішення будуть приймати суди, все залежить від судової системи", – заяявил він.

При цьому Данилюку довелося пояснити, чим саме була на той момент націоналізація "Приватбанку".

"Для того, щоб відбулася націоналізація банку, повинно відбутися наступне: Нацбанк – регулятор, що моніторить ситуацію з банками на ринку і якщо банк не виконує певні вимоги, а у випадку з "ПриватБанком" це були вимоги щодо капіталу, то Нацбанк виводить цей банк з ринку. Він виводить його на ліквідацію. Коли банк йде на ліквідацію, він передається до Фонду гарантування вкладів. Коли банк знаходиться у Фонді гарантування вкладів, то далі приймає рішення Кабмін з приводу того, націоналізувати його чи ні. Якщо його не націоналізувати, то він ліквідується... Ми подивилися на банк, у якому 22 млн клієнтів, у якому працює майже весь малий і середній бізнес. Ми розуміли системність цього рішення і тоді прийняли рішення націоналізувати його. Коли я представляв цей кейс на РНБО і в уряді, я зазначав, що націоналізація – це також певні ризики на майбутнє. Але через системність та страх ризиків, було прийнято рішення його націоналізувати", – резюмував Данилюк.

Читайте також: НБУ подав зустрічний позов до Коломойського по справі Приватбанку

Повідомлялося, що суди різних інстанцій розглядають 238 тисяч справ, пов'язаних з Приватбанком.

Детальніше про судові процеси навколо Приватбанку читайте в статті Юлії Самаєвої "Схема Optima" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Про стан Приватбанку читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Фінансовий директор Приватбанку Ганна Самаріна: "Враховуючи можливі наслідки шторму, бурю краще не піднімати" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".