UA / RU
Підтримати ZN.ua

Данилюк розповів про пріоритетні питання на засіданні РНБО 31 травня

Завдання РНБО – виробляти рішення, які дозволять системно вирішувати проблеми, що існують в енергетичній сфері України, заявив новий секретар Ради.

На засіданні Ради національної безпеки і оборони основною темою обговорення стануть проблеми в енергетичній галузі України; серед іншого обговорять впровадження нової моделі ринку електроенергії, а також існуючі недоліки і проблеми у ядерній, газовій та вугільній енергетиці країни, заявив нещодавно призначений секретар РНБО Олександр Данилюк в ефірі ТСН.

"Засідання Ради національної безпеки і оборони, яке відбудеться завтра, буде присвячено проблемам енергетики. Це не вузька, а досить широка тема... Неправильно було б наповнювати РНБО такими питаннями, які виникають щодня", – пояснив він.

Данилюк заявив, що завдання РНБО – не фокусуватися на окремих точкових питаннях, а виробляти рішення, які дозволять системно вирішувати проблеми, що існують в енергетичній сфері України. У першу чергу, зазначив секретар, на засіданні розглянуть питання відстрочки або введення у дію нового закону про електроенергетику.

29 травня президент України Володимир Зеленський наказав скликати засідання РНБО через величезну кількість проблем у вугільній галузі. Орієнтовно засідання відбудеться у п'ятницю, 31 травня.

30 травня в. о. голови Служби безпеки України Іван Баканов закликав відкласти запуск нового закону про електроенергетику. Баканов стверджує, що запуск ринку електроенергії в Україні з 1 липня несе загрозу національній безпеці, оскільки енергетична галузь нібито ще не готова до повномасштабної переходу до нової моделі відносин.

Закон "Про ринок електроенергії", на підставі якого 1 липня 2019 року має бути запущенко новий ринок електроенергії, розроблений за участю європейських експертів та впроваджує положення Третього енергопакету ЄС.

Введення конкурентного ринку електроенергії є одним із зобов'язань України, зафіксованого в рамках Меморандуму про співробітництво України і ЄС.

Імплементація ринку електроенергії є умовою надання макрофінансової допомоги Україні з боку ЄС у розмірі 500 млн євро.