UA / RU
Підтримати ZN.ua

Данія спростила умови в'їзду для українців

В українському посольстві пояснили, як тепер українці зможуть подорожувати до Данії.

Тепер українці зможуть їздити до Данії без обов'язкового тесту на коронавірус та самоізоляції по прибуттю до країни, повідомили в посольстві України в Данії. Спрощені умови в’їзду діють з 25 жовтня.

«25 жовтня 2021 року данський уряд скасував дію національної кольорової моделі, що групувала країни за рівнем захворюваності на COVID-19. З цієї дати обмеження на поїздки до Данії спрощені. З цієї дати громадяни України можуть в’їжджати в Данію без необхідності робити тест на COVID-19 та самоізолюватися після прибуття», – йдеться у повідомленні. 

Для в’їзду за спрощеними правилами данським прикордонникам потрібно показати COVID-сертифікат Євросоюзу або його еквівалент. Український сертифікат, виданий українським Єдиним порталом державних послуг «Дія», також приймається.

«Зазначений COVID-сертифікат має підтверджувати вакцинацію від COVID-19 однією чи двома дозами вакцини, негативний результат тестування на COVID-19 або одужання від COVID-19», – додали в посольстві.

Якщо сертифікату про вакцинацію в громадянина України не буде, то він муситиме зробити тест на коронавірус протягом 24 годин після прибуття до Данії. Це потрібно буде зробити в одному з центрів тестувань. У посольстві зазначили, що данський уряд скасував вимогу про тестування на коронавірус перед приїздом до країни.

«Якщо громадянин України раніше перехворів на COVID-19, але при цьому не має COVID-сертифікату, потрібно пред’явити медичну довідку, що підтверджує позитивний результат ПЛР-тесту на COVID-19, зробленого не менше ніж за 14 днів, але не більше ніж за рік до в’їзду в Данію. В такому випадку, робити тест на COVID-19 після прибуття в Данію непотрібно», – зазначили у посольстві.

Якщо українці в’їжджатимуть в Данію з держав, які там вважаються країнами з «дуже високим ризиком інфікування COVID-19», потрібно буде підтвердити повний курс вакцинації або одужання від коронавірусу. Зараз такими країнами Данія вважає країн Африки, Азії та Латинської Америки. В іншому випадку, необхідно буде зробити тест на коронавірус відразу після прибуття до Данії (в аеропорту) та самоізолюватися на 10 днів.

Читайте також: Німеччина повторно ввела обмеження на в'їзд українців

Раніше голова профільного комітету Верховної Ради Михайло Радуцький висловив побоювання, що через масову фальсифікацію COVID-сертифікатів ЄС може призупинити визнання українських документів

Глава Міністерства внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що на сьогодні понад тисячу мобільних груп працюють по всій Україні для моніторингу і виявлення підроблених сертифікатів, в тому числі з перевірки. За його словами, сьогодні розпочато понад 800 кримінальних проваджень щодо підроблених сертифікатів вакцинації.