UA / RU
Підтримати ZN.ua

Данія надасть Україні гроші на стабілізацію та проведення реформ – голова МЗС

Єппе Кофод закликав Росію до деескалації.

Данія надасть Україні кошти на стабілізацію та проведення реформ. Про це у Twitter повідомив очільник данського Міністерства закордонних справ Єппе Кофод. 

«Радий вітати українського міністра закордонних справ у Копенгагені у важкий час. Україна зіткнулася з безпрецедентним нарощуванням військової сили Росією. Закликаю Росію до деескалації. Данія залишається непохитною підтримкою України, надасть подальші кошти на стабілізацію, реформи», – йдеться у повідомленні.

У відповідь на це український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначив, що стоячи пліч-о-пліч з Україною Данія демонструє справжнє лідерство.

«Чудова зустріч із моїм данським колегою і другом Єппе Кофодом у Копенгаґені. Майбутнє євроатлантичної безпеки нині вирішується в Україні. Данія демонструє справжнє лідерство, стоячи пліч-о-пліч з Україною в цей час підвищених загроз з боку РФ», – написав Кулеба у Twitter.

Раніше міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод закликав Кремль відкликати свої пропозиції щодо гарантій безпеки в Європі, оскільки вони є неприйнятними.

Читайте також: ЄС готовий запровадити «небачені раніше» санкції проти РФ у разі нападу на Україну – глава МЗС Данії

Зазначимо, що посол США у РФ Джон Салліван доставив до Москви письмову відповідь Вашингтона на вимоги Москви щодо гарантій безпеки. Він доставив два документи: від США та відповідь від НАТО. 

Голова Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що НАТО акцентувало увагу на тому, що Північноатлантичний Альянс насамперед оборонний і не становить загрози для Росії. Також Столтенберг вкотре закликав Росію до деескалації ситуації на кордоні з Україною.

При цьому офіційний представник Держдепартаменту Нед Прайс заявив, що в Україні вже відомо про зміст положень, прописаних у відповіді США на проєкт Росії з гарантій безпеки в Європі. Чиновник акцентував увагу журналістів на тому, що в документ обов'язково буде включена думка української сторони.

У грудні 2021 року МЗС РФ опублікувало проєкти угод із США та країнами НАТО щодо забезпечення безпеки Росії та країн-членів альянсу. Ключова думка – юридично закріпити відмову НАТО від подальшого розширення на схід та приєднання до Альянсу України. Україна, ЄС та США вважають такі вимоги неприйнятними.